ILGO GYVENIMO PASLAPTYS: SVEIKA GYVENSENA, TYRAS ORAS, SAIKAS, BLAIVUMAS IR RAMUS GYVENIMAS
Header

KRAŽIŲ ŽYGIMANTO LIAUKSMINO GIMNAZIJOJE PRADĖTAS TAIKYTI ŠVEDIŠKO STALO MAITINIMO PRINCIPAS

vasario 19th, 2020 | Posted by Lina Balčiūnienė in Aktuali informacija | Sveikatos priežiūra Kelmės rajono ugdymo įstaigose

Nuo šių metų Kražių Žygimanto Liauksmino gimnazijoje  pradėtas taikyti švediško stalo principas. Tai pirmoji ugdymo įstaiga Kelmės rajone pasiūliusi tokį maitinimo tipą. Šioje valgykloje maistas visada buvo įvairus, palankus sveikatai, skanus ir dabar vaikai gali patys prisidėti prie savo pietų organizavimo. Mokykloje jau keletą metų taikomas dalinio švediško stalo principas, kai vaikai patys gali pasirinkti, kokių daržovių ir kiek nori. Pasitvirtinus daliniam švediško stalo tipui, valgyklos savininkė, paskatinta Kelmės rajono sav. visuomenės sveikatos biuro specialistų, ryžosi išbandyti naujovę ir įgyvendinti sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas, pradėjo taikyti pilną švediško stalo maitinimo tipą t. y. kai sudaryta galimybė patiems vaikams pasirinkti visus valgiaraščiuose nurodytus patiekalus, jų sudedamąsias dalis ir kiekius. Šis maitinimo principas šiuo metu taikomas pradinių klasių mokiniams. Sulaukus teigiamų vaikų  bei jų tėvų reakcijų, atsiliepimų, tokio tipo maitinimas ateityje bus taikomas ir vyresnių klasių mokiniams. 





            Maisto švaistymas ir maisto atliekos yra didelė problema tiek Europoje, tiek visame pasaulyje. Apskaičiuota, kad kasmet vien tik ES išmetama apie 88 mln. tonų maisto – apie 20 proc. viso pagaminto maisto, o su tuo susijusios išlaidos siekia 143 mlrd. eurų. Remiantis Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Atliekų departamento duomenimis, kasmet išmetamų maisto atliekų kiekis Lietuvoje sudaro beveik 12 proc. bendrų atliekų – išmetama apie 80 tūkst. tonų maisto likučių. Nors maisto švaistymas turi didžiulį neigiamą poveikį gamtos ištekliams ir aplinkai, tačiau maistas prarandamas arba išmetamas visoje maisto tiekimo grandinėje: ūkiuose, perdirbimo ir gamybos įmonėse, parduotuvėse, restoranuose ir valgyklose, namuose.

Maisto švaistymo problema egzistuoja ir vaikų kolektyvuose, todėl siekiant plėtoti sveiką gyvenseną, stiprinti vaikų sveikatos įgūdžius bei gerinti sveikos mitybos įpročius, būtina ugdymo įstaigose užtikrinti tinkamą vaikų maitinimo organizavimą ir mažinti maisto švaistymą.

Švediškas stalas (vaikų maitinimo organizavimas savitarnos principu) – tai maitinimo organizavimo sistema, kurios esmė – sudaryti sąlygas vaikams patiems pasirinkti valgiaraščiuose nurodytus patiekalus, jų sudedamąsias dalis ir kiekius. Šios sistemos tikslas – geriau patenkinti vaikų skonio poreikius, padidinti sveikatai palankaus maisto (ypač daržovių ir vaisių) vartojimą bei sumažinti maisto švaistymą. Švediško stalo principas yra vienas iš efektyvių maisto švaistymo mažinimo būdų organizuojant maitinimą vaikų kolektyvuose, tačiau jis turi ir kitų privalumų.

Švediško stalo principo privalumai:

  • Vaikai turi galimybę rinktis: gali pasirinkti tik tam tikrą maistą, pvz., tik daržovių ar vaisių salotas, tik sriubą ar tik mėgstamą karštą patiekalą, su garnyru ar be jo.
  • Vaikai turi galimybę įsidėti tiek, kiek nori. Jie gali įsidėti mažiau ar daugiau daržovių salotų, garnyro ar įsipilti norimą kiekį sriubos, kiek jo suvalgys, todėl švaistoma mažiau maisto.
  • Vaikai tampa savarankiškesni – patys įsideda maisto, priima sprendimą, ką nori valgyti, ir tai daro sąmoningai, niekieno neverčiami.
  • Gerėja vaikų valgymo kultūra: galimybė rinktis bei skanus ir estetiškai patiektas maistas lavina vaikų skonį, padeda gerinti maisto vartojimo bei sveikos mitybos įpročius.
  • Maloni aplinka, skanus maistas gerina vaikų socialinius įgūdžius – atsiranda pagarba maistui, jis mažiau švaistomas.
  • Mažėja socialinė atskirtis: visi vaikai turi vienodą galimybę pasirinkti maistą, kartu valgyti ir bendrauti.
  • Patraukliai atrodantis ir skanus maistas skatina vaikus eiti valgyti į valgyklas, o ne į kitas maitinimo ar prekybos įmones, kuriose yra nemažas sveikatai nepalankių maisto produktų pasirinkimas.
  • Didėja atsakomybė už nesuvalgytą maistą.

Informaciją paruošė Živilė Rukienė, visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos stiprinimą

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.