ILGO GYVENIMO PASLAPTYS: SVEIKA GYVENSENA, TYRAS ORAS, SAIKAS, BLAIVUMAS IR RAMUS GYVENIMAS
Header

„RAKTO SKYLUTĖ“ – SVEIKATAI PALANKESNI MAISTO PRODUKTAI

rugpjūčio 5th, 2019 | Posted by Lina Balčiūnienė in Aktuali informacija | Sveika gyvensena

Gerinant gyventojų sveikatą, mitybą bei siekiant sudaryti galimybę atsirasti rinkoje daugiau sveikatai palankesnių maisto produktų, nuo 2014 metų įvesta pirmoji Lietuvoje valstybinė, nekomercinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo sistema, patvirtinti maisto produktų ženklinimo simboliu ,,Rakto skylutė“ kriterijai.
Rakto skylutės simbolis – žalias skrituliukas, kuriame išpjauta rakto skylutė  simbolizuojanti, kad pro rakto skylutę gali pralįsti tik labai apkarpyti nuo neigiamų savybių produktai. Simbolis skirtas padėti vartotojams lengviau rasti sveikatai palankesnius maisto produktus tarp kitų panašių produktų. Maisto gamintojai,  gaminantys nurodytus kriterijus atitinkančius produktus, gali nemokamai paženklinti juos simboliu ,,Rakto skylutė“.


Nuolat girdime įvairiausių kalbų, ką valgyti ir ko ne, kad būtume sveiki. Parduotuvių lentynose netrūksta produktų, pasipuošusių etiketėmis „sveikas“, „ekologiškas“, „natūralus“, pasiūlos, tačiau,  daugelis jų neturi nieko bendro su sveikata.
Rakto skylutės simboliu pažymėtuose produktuose yra gerokai mažiau sočiųjų riebalų, cukraus, druskos ir daugiau maistinių skaidulų. Lietuvoje atliktų gyventojų faktinės mitybos tyrimų duomenys rodo, kad gyventojų mityba jau daugelį metų nesubalansuota – suvartojama per daug sočiųjų riebalų, paprastųjų angliavandenių, druskos ir per mažai maistinių skaidulų.
Nesubalansuota mityba išvardytomis medžiagomis skatina sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis, vėžiu, nutukimu, 2-jo tipo cukriniu diabetu. Kasmet  Kelmės rajono gyventojams nustatoma  daugiau nei tūkstantis  naujų širdies ir kraujagyslių sistemos  ligų atvejų, apie  šimtą  cukrinio diabeto atvejų. Vien dėl širdies ir kraujagyslių ligų ir vėžio miršta 3/4 visų Lietuvos gyventojų.  2018 metais Kelmės rajone nuo kraujotakos sistemos ligų mirė 57,8 proc., nuo piktybinių navikų  – 17,6 proc. visų mirusiųjų.
Simboliu „Rakto skylutė“ ženklinamiems maisto produktams keliami reikalavimai, susiję su medžiagomis, nuo kurių kiekio maiste priklauso didžiausias gyventojų sergamumas ir mirtingumas: pieno produktai, mėsa ir perdirbti mėsos produktai, žuvys ir jūrų gėrybės, vegetariški produktai (pvz. vegetariški pieno pakaitalai: avižų, sojų ar ryžių gėrimai), duona ir javų produktai, bulvės ir daržovės, vaisiai ir uogos, gatavi produktai, kurie vartojami kaip pagrindinis valgis, gali būti ženklinami simboliu „Rakto skylutė“, jeigu jų vienos porcijos energetinė vertė yra 400−750 kcal.
Simboliu negalima ženklinti šių produktų: riešutų, sėklų, kiaušinių, geriamojo ir mineralinio vandens, nes visi šių grupių produktai yra rekomenduotini vartoti, nesiekiant tarp jų išskirti atskirų produktų. Šiuo ženklu taip pat negalima ženklinti  padažų,  tortų, desertinių pyragų, sūrio pyragų, saldžių sausainių, blynų, gaiviųjų ir alkoholinių gėrimų, sulčių, džemų, valgomųjų ledų, užkandžių, saldainių, šokolado, majonezo ir produktų, turinčių saldiklių, nes šių grupių produktai neatitinka simbolio „Rakto skylutė“ ženklinimo koncepcijos dėl palankesnio sveikatai maisto.Lina Balčiūnienė
Kelmės visuomenės sveikatos biuro direktorė

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *