ILGO GYVENIMO PASLAPTYS: SVEIKA GYVENSENA, TYRAS ORAS, SAIKAS, BLAIVUMAS IR RAMUS GYVENIMAS
Header

Mokinių kūrybinių darbų konkursas – paroda ,,Košės puodas“

lapkričio 14th, 2014 | Posted by VSB in Aktuali informacija - (Komentarai įrašui Mokinių kūrybinių darbų konkursas – paroda ,,Košės puodas“ yra išjungti)

1Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijoje 2014-11-10 paminėta Europos sveikos mitybos diena,  kurios metu buvo organizuojama paroda – konkursas „Košės puodas“. Pertraukų metu mokiniai buvo kviečiami į valgyklą parungtyniauti įvairiose rungtyse. Konkurse dalyvavo 5- 7 klasių mokiniai.
Pirmosios pertraukos metu vyresnioji socialinė pedagogė Dalia Orlakienė pasekė pasaką ,,Saldi košė“, po to su mokiniais diskutavo ko moko ši pasaka.
Antrosios pertraukos metu sveikatos priežiūros specialistė trumpai pristatė sveikos mitybos piramidę ir paruošė dvi užduotis, kurias mokiniai atliko komandomis. Pirmoji užduotis duotus produktus suklijuoti į piramidę, antroji – išspręsti kryžiažodį.
Dailės pamokos metu mokiniai kūrė skaniausių košių receptus ir įvairia technika piešė, klijavo ,,košės puodus“. Parodai buvo atrinkti 27 darbeliai. Iš jų komisija atrinko ir apdovanojo geriausius 3 „košės puodus“ su receptais. Mokiniams įteiktos atminimo dovanėlės, kurias įsteigė Kelmės  visuomenės sveikatos biuras ir Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazija. Padėkas bei simbolines atminimo dovanėles gavo visi parodoje dalyvavę mokiniai.
Renginį organizavo vyresnioji socialinė pedagogė Dalia Orlakienė, sveikatos priežiūros specialistė Živilė Rukienė ir dailės mokytoja Simona Tekorienė.

32

Šios dienos šūkis buvo:„Gyvenkime ne tam, kad valgytume, o valgykime tam, kad gyventume.“

Parengė sveikatos priežiūros specialistė Živilė Rukienė

Europos sveikos mitybos diena

lapkričio 14th, 2014 | Posted by VSB in Aktuali informacija - (Komentarai įrašui Europos sveikos mitybos diena yra išjungti)

 

rita ir vaikaiLapkričio 3-7 dienomis, Kelmės „Aukuro“ pagrindinėje mokykloje vyko sveiko maisto savaitė, skirta Europos sveikos mitybos dienai paminėti. Visą savaitę rengėme akcijas, rinkimus, pamokas, parodas susijusias su sveika mityba.

Savaitės bėgyje buvo organizuojamos sveikos mitybos viktorinos vyresnėse klasėse, integruotos į etikos pamokas. Jų metu mokiniai ne tik atsakinėjo į viktorinos klausimus, bet ir rašė sveikos mitybos deklaracijas. Taip pat mokyklos fojė vyko mėgstamiausio vaisiaus ir daržovės rinkimai, kuriuose mokiniai dalyvavo labai noriai. Susumavus rezultatus nugalėtojais tapo obuolys ir morka. Pagal akcijos rengėjų pateiktas temas, pradinių klasių mokiniai ruošė plakatus, skirtus parodai. Plakatai buvo labai išradingi, kūrybingi ir originalūs. Laimėtojai ir dalyviai buvo apdovanoti prizais bei padėkomis, įsteigtomis Kelmės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro.

Sveikatos priežiūros specialistė Rita Stonienė

Lapkričio 8-oji – Europos sveikos mitybos diena

lapkričio 11th, 2014 | Posted by VSB in Aktuali informacija - (Komentarai įrašui Lapkričio 8-oji – Europos sveikos mitybos diena yra išjungti)

Lapkričio 8-oji paskelbta Europos sveikos mitybos diena. Šią dieną Europos šalyse visuomenė skatinama maitintis sveikai, organizuojami renginiai, kuriuose pasakojama apie tinkamos mitybos principus.
Sveika mityba priklauso nuo to, ar žmogus suvartoja jam būtinų maisto medžiagų (baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, skaidulinių, mineralinių ir kt.) tinkamą kiekį.
Norėdami sumažinti įvairių susirgimų riziką, gyventi ilgiau ir jaustis geriau, privalome ir maitintis sveikiau. Specialistai rekomenduoja  laikytis pagrindinių sveikos mitybos taisyklių:

  • Valgyti maistingą, įvairų, dažniau augalinį nei gyvūninės kilmės maistą;
  • Kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų;
  • Kelis kartus per dieną valgyti įvairių, dažniau šviežių daržovių ir vaisių (nors 400 g per dieną);
  • Išlaikyti normalų kūno svorį (kūno masės indeksas: 18,5–25);
  • Mažinti riebalų vartojimą; gyvulinius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keisti augaliniais aliejais;
  • Riebią mėsą ir mėsos produktus pakeisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa;
  • Vartoti liesą pieną, liesus pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varškę, sūrį);
  • Rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus. Rečiau vartoti, saldžius gėrimus, saldumynus;
  • Valgyti nesūrų maistą; bendras druskos kiekis maiste, įskaitant gaunamą su rūkytais, sūdytais, konservuotais produktais, duona, neturi būti didesnis kaip vienas arbatinis šaukštelis (5 g);
  • Riboti alkoholio vartojimą;
  • Valgyti reguliariai;
  • Gerti pakankamai skysčių, ypač vandens;
  • Aktyviai judėti.

Sveikos mitybos rekomendacijas ypač gerai atspindi maisto pasirinkimo piramidė. Piramidės pagrindą sudaro maisto produktai, kurių rekomenduojama valgyti daugiausiai, – duona, grūdai, vaisiai, daržovės, bulvės. Virš jų pateikiami – pienas, sūris, jogurtas, aliejai, mėsa, paukštiena, žuvis, ankštiniai, kiaušiniai, riešutai – jų rekomenduojama vartoti kasdien, bet saikingai. Piramidės viršūnėje pateikiama produktų grupė, kuri turėtų sudaryti mažiausią maisto raciono dalį: riebalai, cukrus, saldainiai, druska – šių produktų reikia vartoti kuo rečiau ir kuo mažiau.

Kelmės visuomenės sveikatos biuro direktorė Lina Balčiūnienė

Kiek sveria mokinio kuprinė?

lapkričio 5th, 2014 | Posted by VSB in Sveikatos priežiūra Kelmės rajono ugdymo įstaigose - (Komentarai įrašui Kiek sveria mokinio kuprinė? yra išjungti)
nebūk kreivas2

Kelmės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras rugsėjo mėnesį mokyklose jau ketvirtą kartą vykdė kuprinių svėrimo akciją. Akcijos tikslas – įvertinti mokinių kuprinių svorį, tipą, kuprinės nešiojimo būdą, kad būtų galima išvengti vaikų laikysenos sutrikimų dėl per didelio kuprinių svorio ir neteisingo nešiojimo būdo. (daugiau…)